I GANG OGSÅ MED SUKKERDEBATTEN

Så er vi i gang igen, i gang med hverdagen med alt hvad det indebærer af aftaler, arbejde, fritidsinteresse, og alt det andet. 

Ida er startet i skole i dag og sidde allerede, efter første dag, over matematikken og om lidt vente både engelsk og dansk. Alt i mens hun kraftigt kommenterer på et indslag der netop har været i radioen om, at Svendborg Kommune vil lave “sukkerfrie” daginstitutioner, skoler m.v.

Ida fortalte allerede på vej hjem, at de har fået af vide i skolen, at når der skal kage med i skole må der ikke være sukker i, det var hun svært utilfreds med, hun spurgte mig “hvad har de tænkt sig?” hendes øjne var helt i vildrede og hun var/er klart frustreret :o)

I radioen er der allerede en del debat om det emne, jeg synes både for og imod.

En ernæringsekspert er lige nu i gang med at fortælle om, hvad man kan sætte istedet for af boller, diverse figurer af forskellige frugt, tortilla med friskost og strimler af forskellige grøntsager. Det er også meget fint og helt sikkert et godt og meget sundt valg at tage, men ikke hver gang.
Jeg tør slet ikke komme ind på tanken om, at skulle få arrangeret frugt i en smart figur sådan en morgen, som så først skal deles ud midt på dagen, hvor kedeligt er det frugt så lige?

Jeg er nu mest til udtalelserne om, at der gerne må være forskel på hverdag og fest. En god “gammeldaws” kage eller en flødebolle når der er fødselsdag, det er nu allermest spændende, hvis du spørger mine børn og mig.

En kombination af et lille stykke kage og frugt var måske også en løsning?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Tanker skal der til 3. januar 2012 at 16:22

  Kan godt forstå din datter !

  For alt med måde ikk… !

  En kage uden sukker smager bare ikke som en med !

  Og hvis ikke mine unger må få en kage med sukker med til deres fødselsdag, så har de bare ikke noget andet med……. For ungerne gider sgu da ikke dele frugt eller grøntsager ud, for det er ikke hyggeligt, som kage er !

  Synes det hele er ved at komme ud på et skrå plan !

  Hyggehygge
  Marianne

 • Reply Jane 3. januar 2012 at 16:32

  Hvis de lærde så bare kunne blive enige!
  I vores ungers skole må de kun få søde sager ved særlige lejligheder, men desværre er der forskellig opfattelse af hvad særlige lejligheder er. F.eks til jul måtte den ene ha´ slik med til juleafslutning, mens den anden ikke måtte. De (lærere og skoleledere) skulle lige vide hvad det afstedkom af gråd herhjemme.
  Jeg synes det er noget værre pjat med alle de forbud. hvad sker der ved at få kage og slik når der er fødselsdag og deslignende…..sålænge det ikke er i madpakken dagligt.

 • Reply Kludemutter 3. januar 2012 at 16:56

  De skulle nu have sat prisen på frugt og grønt 😉
  Det bliver jo en halv bekostelig affære at dele god frugt ud.
  Der er noget der ikke hænger sammen, tror også det kan få bøn til at snyde istedet.

  Jule hygge kan de heller ikke holde mere pga af indvandrene, hvad bliver det næste.

  Yt

 • Reply Blæksprutten 3. januar 2012 at 18:28

  Jeg bli'r så vred når jeg hører om alle de undersøgelser, forbud, politikker og hvad de ellers finder på… De "kloge" finder på bare for at finde på…
  Mens jeg var dagplejer fik vi ny kostpolitik ved kommunesammenlægningen i 2007; jeg nægtede konsekvent at rette mig 100% efter den, og havde heldigvis opbakning hos min tilsynsførende pædagog.
  Vi skal alle ha' både fedtstof og kulhydrater; hvis vi indta'r det sunde til hverdag, er der ingen der ta'r skade af det mindre sunde i en festlig anledning… Og det er jo slet ikke de enkelte fødselsdage, julehygge osv. der er problemet; det er jo helt andre steder hunden ligger begravet – det er i hjemmene, men der kan ingen andre end forældrene bestemme…

 • Reply Anonym 3. januar 2012 at 18:34

  Ja, sidder her i Holbæk og er dybt rystet over at en kommune virkelig mener, at de kan tillade sig at bestemme så kategorisk over familiernes madvalg. Jeg ville uden at tøve boykotte sådan en regel. Jeg kan godt selv finde ud af, at man skal udvise mådehold med de usunde emner i vores mad. Alternativt kunne jeg godt finde på at pakke mine børn (og gode indtægt) og flytte fra kommunen.
  Mvh. Gitte

 • Reply Mette Lykke 3. januar 2012 at 18:56

  Amen siger jeg bare til alle de sundheds råd som flyger om ørene.
  Skolen skal ikke bestemme hvad vi skal spise, de skal undervise.
  Det er ved at tage overhånd.
  Og kære ven, jeg havde lavet et fint julekort til dig, men manglede adressen. Pludselig var posten kørt med alle julebrevene.
  Knuser fra Mette.

 • Reply Vickie 4. januar 2012 at 0:28

  Hej Sonnie.

  Ja jeg græmmes… puha.. jeg bliver så.. arr…g. Det er jo det samme, som da de tog saft fra de ældre.. arg… kan ikke ha' det altså.. Og alt for meget frugt er faktisk ikke sundt – der er også masser af sukker (frugtsukker)i og for meget af det, er også rigtig usundt… Og ja.. alting med måde
  Hva bliver det næste.. mælk måske.. Så finder de garanteret ud af at, man får for meget kalk, så "brækker" man hurtigere ben, arm what ever. Så får sygehusene for meget at lave, sundhedspersonalet går ned med stress og river håret af sig – hvor er vi så, så har frisørene ikke noget at lave.. behøver jeg at skrive mere om min mening.. nej vel..

  Håber vi øjnes snart.

  Kæmpe knus fra din lillesøster..

 • Reply Madame 4. januar 2012 at 6:39

  Hej Sonnie, jeg tror, at mange børn får alt for meget sukker, men det behøver jo ikke være et enten eller. Jeg har nogle kogebøger med blandt andet opskrifter på kager med tørret frugt og nødder, og det smager helt vildt godt.

 • Reply Sonnie 4. januar 2012 at 8:20

  Hej Marianne.
  Ja, du har ret, med måde er alting godt. Det kan også blive lidt for politisk korrekt det hele.
  Kh. Sonnie

  Hej Jane.
  Der er rigtig meget forskel på hvad forældre opfatter som slik. Der er også nogle i Idas klasse der har yoghurt med noget slik-dims med som drys. Det er ren slik for mig, og ville aldrig give mine børn det med i skole.
  Kh. Sonnie

  Hej Yt.
  Det kan blive en bekostelig affære, at skulle dele lækker frugt ud i klassen, det har du ret i. Og selvom det er sundt, så er det bare ikke så sjovt.
  Kh. Sonnie

  Hej Britta.
  Det er nemlig ikke det i weekenden eller til den enkelte fødselsdag, der er problemet, det er jeg fuldstændig enig i.
  Jeg tror heller ikke forbud er løsningen.
  Kh. Sonnie

  Hej Gitte.
  Jeg tror det kommer helt af sig selv. Når der er fødselsdag og der skal deles ud, så må de jo tage hvad vi kommer med eller?
  Flytte, det vil jeg nu ikke pga. det. For mig er løsningen en kombi af frugt og kage, med eller uden sukker, måske er der honning i og hvem kan egentlig smage, hvad jeg har kommet i!
  Kh. Sonnie

  Hej Mette.
  Det er da godt at det siges, at julen varer til påske :o)
  Håber du har det godt.
  Kh. Sonnie

  Hej Vickie.
  Hvad er det også for noget at tage saft fra de ældre, hold da op.
  Nej, du behøver ikke skrive mere, det ender da helt galt hvis du fortsætter :o)
  Kh. Sonnie

  Hej Madame.
  Der er rigtig mange muligheder og det smager rigtig godt med nødder og alternative ting til sukker. Det der bringer sindene i kog, som jeg ser det, er forbuddet. Var der nu lavet en lille folder med netop sådanne opskrifter i og en lille bemærkning om, at vi skulle tænke på forbruget af sukkeret, og hvad det gør ved vores børn, så var det nok blevet modtaget helt anderledes.
  Kh. Sonnie

 • Reply Madame 5. januar 2012 at 13:30

  Hej Sonnie, ja, jeg forstår dig fuldstændig 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.